To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
GSM, Telefony, Smartfony, Telekomunikacja, Internet - Forum
Forum poświęcone tematyce GSM, urządzeniom mobilnym, internetowi, nowym technologiom oraz szeroko rozumianej telekomunikacji

Operatorzy: T-Mobile, Plus GSM, Orange, PLAY - ktoś doładował prepaida z mojego abonamentu.

Cromwell - Sob Mar 20, 2010 18:05
Temat postu: ktoś doładował prepaida z mojego abonamentu.
Witam , mam bardzo poważny problem i koniecznie proszę o pomoc.
Mama abonament w orange, dzis rano koło 8 siedze sobie przy kompie i dostaje smsa "dziekujemy za aktywacje usługi doladowania (cos w tym stylu)"
-zadzwonilem pod *100 i powiedzialem ze chce tę usługę wyłączyć.
za 20 min dostaje znów takiego smsa ze niby aktywowałem usługę i.. zaraz później że "dziękujemy za skorzystanie z doladowanie numeru ****** kwotą 50 zł.
-wysłałem smsa anulującego doładowanie i ok.

Zadzwoniłem do BOK i mówie że coś takiego się dzieje i na bank to nie ja(bo tel leży obok) oni że faktycznie ktoś o 3 rano zlecił włączenie usługi , przez automatyczne biuro obsługi pod *500 i pozniej znów i w końcu że było widoczne zlecenie doładowania około 8.
i ja mam pytanie o co w ogóle chodzi!?!?! jakie dane moje trzeba mieć zeby cos takiego zrobić? zmienilem hasło , wywaliłem obsługe przez internet.... ale boje się że ktoś o 3-4 rano nawali mi kilka czy kilkanaście doładowań z mojego abonamentu po 50 czy 100zł
Może ktoś juz spotkał się z czymś takim bo ja kompletnie nie wiem o co chodzi a boje sie o płacenie za przekrętasa...
Z góry dziekuję za pomoc i czekam na rozmowe.

teraz na szybko posprawdzałem , mam limit miesięcznych doładowań 50zł więc nie będzie jak pisałem że ktoś 10 razy mi doładuje czy 100 ..
po 2 dzwonilem sam pod *500 i za cholere nie widzę możliwości żeby wpisać jakiś inny numer telefonu zeby jakoś z innego doładować , przeleciałem całe menu i nic więc w ogóle nie mam więcej pomysłów a to co się stało jest faktem!!! przekierowań nie mam ustawionych bo i juz takie rzeczy biore pod uwagę.. no kompletnie nie mam pojęcia o co moze chodzic...

ziomiwan - Sob Mar 20, 2010 19:08

Trzeba było spytać w BOK z jakiego numeru telefonu zostało zrobione doładowania, a mianowicie, z jakiego numeru ktoś dzwonił w Twoim imieniu.
Choć wątpię w to, że telefon cały czas miałeś przy sobie, to warto to sprawdzić.
Poza tym "dziękujemy za skorzystanie z doladowanie numeru ****** kwotą 50 zł. " numer który został doładowany jest Twoją poszukiwaną osobą.

harnas - Wto Mar 23, 2010 14:35

Parę lat temu miałem Orange i korzystałem czasem z usługi Przelew SMS. Zawsze przychodził sms (jesli komuś zasilałem konto) z możliwością odwołania usługi, którą sam musiałem zlecić.. Albo przychodził sms, że dany numer prosi o doładowanie konta i dalej procedurę też musiałem zlecać sam. Doładowanie z abonamentu pewnie działa na tej samej zasadzie, więc na pewno ktoś dłubał w Twojej komórce. Przez internet taka operacja też nie mogła być wykonana, bo wtedy i tak na twoją komórkę przychodzą hasła, które musisz wpisać na stronie.