Nokia, Lumia - Jaki wybrać telefon- Nokia
deborah100 - Śro Paź 06, 2010 20:00 Temat postu: Jaki wybrać telefon- Nokia Witam!
Powoli rozglądam się za zmianą telefonu, chciałabym prosić Was o pomoc.
Aktualnie posiadam nokię 6233, mam ją od 4 lat i pewnie nie zamieniłabym na inną, bo odpowiada mi w 100% no ale jest trochę wysłużona i obawiam się jakiejś awarii.....
Bardzo chciałabym natrafić na model, który będzie miał tak samo dobre głośniki i mp3 jak nokia 6233, z trochę lepszej jakości funkcjami, bardziej multimedialny.( Aparat minimum 3megapiksele, Bluetooth, duży LCD, lampa błyskowa, video itp..)
Do tego wytrzymały, tak aby służył jak najdłużej. (wiem, wiem wymagające ale może coś się znajdzie godnego uwagi?
Modele, które do tej pory przeglądałam to: Nokia N73,n86,n95 8gb, E72, E71.
Gustuję wyłącznie w Nokiach i przy tej firmie chciałabym pozostać.
Mój zakres cenowy to: max. 800-850zł
Bardzo proszę o jakieś propozycje.
Pozdrawiam Serdecznie
darkgee - Śro Paź 06, 2010 20:18
Jeżeli koniecznie chcesz Nokię, to wybór jest niewielki. Ostatnimi w miarę dobrymi telefonami Nokii była E72 oraz N86. Głośników nie mają tak dobrych jak 6233, ale na tle dzisiejszych telefonów i tak są one dobre. Jakość mp3 również jest bardzo dobra.
W sumie jedyną różnicą jest konstrukcja tych telefonów (bo w jakości zdjęć nie ma różnicy). E72 jest wygodniejsza do pisania SMS'ów/E-maili, a N86 jest telefonem bardziej multimedialnym (oraz ma lepsze głośniki). Wybór pozostaje więc w twoich rękach. Wybierasz co wolisz- albo wygodniejsze pisanie SMS'ów, albo lepsza obsługa odtwarzacza mp3.
deborah100 - Śro Paź 06, 2010 21:30
Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie najbardziej spodobała mi się E72 ale na razie na allegro nowa kosztuje więcej niż mogę dać.
A możesz polecić jeszcze jakieś inne modele o których nie wspomniałam?
W sumie to tak z sentymentu chciałam Nokię ale jeśli inne marki mają tak samo dobre modele to może zdecydowałabym się na zakup.
Kiedyś miałam Motorolę i Samsungi
ziomiwan - Czw Paź 07, 2010 09:15
http://allegro.pl/samsung...1257260347.html
Omnia Pro z systemem o niebo lepszym od Symbiana, bo Windows Mobile.
Lub z symbianem jeśli bardzo go chcesz
http://allegro.pl/fabrycz...1255860642.html
Ten telefon ma wszystko co może mieć.
A może coś dotykowego? Dotykowe telefony stały się tak samo wygodne w użytkowaniu jak te klasyczne, a czasami nawet i lepiej się je obsługuje .
Jeśli skusiłabyś się to przy dołożeniu 50zł do tej Twojej sumy miałabyś najlepszy telefon jaki jest do kupienia
http://allegro.pl/nowy-sa...1254555279.html
deborah100 - Czw Paź 07, 2010 17:19
Do telefonów dotykowych to nie mam przekonana, może jestem w błędzie ale wydaje mi się, że na dłuższą metę byłby dla mnie niewygodny. Słyszałam też, że niektóre działają dość wolno i trzeba uważać na niskie temperatury.
Odnośnie systemu w telefonie to jestem zielona Moja aktualna nokia nie ma, tak samo jak poprzednie telefony. Te 5-6lat temu nie było to wtedy takie popularne jak teraz.
Tak, więc mam nadzieje, że jakoś przyzwyczaję się.
Dziękuję za propozycje,zaraz sobie poprzeglądam opinie i dane techniczne
Ps. a co sądzicie o Nokii E71 ? Praktycznie niczym nie różni się od swojej następczyni a cenowo wychodzi taniej....
darkgee - Czw Paź 07, 2010 17:33
Ale E71 jest stara i powooolna. Raczej radzę kupić tego Samsunga S8500, co go masz w linku od ziomiwana. Uwierz mi, że dotykowe telefony są cholernie wygodne. Przez weekend musiałem używać Samsunga G810 i strasznie się cieszyłem, kiedy mogłem wrócić do dotykowego ekranu i Androida.
Quest-GSM - Nie Paź 10, 2010 15:37
Od 2-3 miesięcy jestem użytkownikiem Nokii E72, telefon...nie telefon...przenośny komputer, bo inaczej się tego nie da nazwać, masz w niej praktycznie wszystko, do pisania na qwerty można przyzwyczaić się po kilku godzinach, w Nokii ta klawiatura akurat jest bardzo intuicyjna, palce nie ześlizgują się z klawiszy - to wiele ułatwia. Poza tym bateria przy normalnym użytkowaniu telefonu autentycznie trzyma 7-8 dni, no chyba, że masz zamiar codziennie używać nawigacji po 2-3h, wtedy bateria wytrzyma 3-4 dni, odnośnie nawigacji, czasami się przycina i szuka sygnału, ale mimo tego jest precyzyjna, nie wyprowadza w pole. Fajny gadżet - bardzo mocna latarka led! Jest cudowna i bardzo, ale to bardzo przydatna. Gdybyś był zainteresowany tym modelem telefonu, daj znać, dostaniesz go również u nas :
http://quest-gsm.pl/nokia...-nokia-e72.html
Jak widzisz cena jest na prawdę konkurencyjna.
darkgee - Nie Paź 10, 2010 15:59
Widzę, ze cena jest bardzo "okazyjna". Tu jest za 985zł Kod: | http://mediaplaneta.pl/pl/nokia-e72.html?partner=1984v | Też dobry sklep.
deborah100 - Śro Paź 27, 2010 20:14
Po długim namyśle, zdecydowałam się jednak na Nokię E72, kupiłam za 750zł także udało się zapłaciłam dość tanio jak na ten model.
Teraz czekam na przesyłkę i mam nadzieje, że nie będzie kłopotów z oprogramowaniem. Czytałam, że wiele osób miało do czynienia z tym problemem.
Chciałabym dowiedzieć się czy baterię trzeba formatować? Bo znalazłam wypowiedź, że nie można formatować oraz nie można jej dopuścić do rozładowania bo wtedy traci swoją żywotność
Jeszcze raz dziękuję wszystkim
ziomiwan - Śro Paź 27, 2010 21:14
Kod: | http://forum.halohalo.pl/viewtopic.php?t=3468 |
Na temat formatowania baterii.
deborah100 - Pią Paź 29, 2010 18:16
W mojej aktualnej nokii mam taką baterię:
Kod: | https://www.hurt.com.pl/prods/gsm/bat_9300_bluestar.jpg |
Czyli też nie mogę jej formatować? I nie mogę dopuścić to tego, żeby telefon wyłączył się z powodu słabej baterii? Dobrze rozumiem? Mogę zacząć ładować np. gdy pojawi się komunikat "słaba bateria" ?
Oszaleć można, niedawno wymieniałam baterię a teraz zauważyłam, że trzyma bardzo krótko. Oczywiście była formatowana
ziomiwan - Pią Paź 29, 2010 20:17
Nie przeczytałaś tego co napisałem w tamtym temacie prawda?
Napisałem, że wszystkie nowsze telefony mają baterie nie wymagające formatowania, a nawet nie znoszące go.
Nic się nie stanie jeśli telefon się wyłączy, bo w baterii pozostanie jeszcze energia, ale jeśli będziesz go męczyć czyli włączać do momentu gdy przestanie reagować na przycisk włączania, bateria może się uszkodzić.
Formatować baterii nie należy.
Ładować można je w każdej chwili.
deborah100 - Pią Paź 29, 2010 20:25
Oczywiście, że przeczytałam Tylko wiesz, muszę być wszystkiego pewna a po przeczytaniu wątku miałam pewne wątpliwości. Nie jestem ekspertem w sprawach telefonów. A teraz już wiem, że lepiej być na bieżąco, nie musiałabym teraz ponownie kupować nowej baterii
Dziękuję za oświecenie heh
ziomiwan - Pią Paź 29, 2010 22:03
Nie koniecznie musi to być wina formatowania, lecz jeśli faktycznie rozładowywałaś ją tak, że telefon nie mógł już wstać po wciśnięciu przycisku włączania telefonu to może to być powodem.
deborah100 - Pią Lis 05, 2010 23:52
A jaki proponujecie odtwarzacz muzyczny do nokii e72 ? Ten wgrany automatycznie jest chyba tylko po to aby utrudniać życie;/
Zainstalowałam KDplayera ale nie znalazł ani jednego utworu na kracie pamięci,to samo lyricshow ...
|
|
|