To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
GSM, Telefony, Smartfony, Telekomunikacja, Internet - Forum
Forum poświęcone tematyce GSM, urządzeniom mobilnym, internetowi, nowym technologiom oraz szeroko rozumianej telekomunikacji

Telefony komórkowe, smartfony, akcesoria - jakie wybrać? - Jaki wybrać telefon?

Makaveli - Pią Cze 12, 2009 20:21

Nie jestem przekonany czy kupowanie używanego fonu jest dobrym pomysłem : /
Raczej jak ktoś sprzedaje coś to na logikę nie jest z tego zadowolony.

Niee wiem co zrobić.

Odpada KU990 bo czytałem że sie muli, stara konstrukcja i słabo kontaktuje ekran.

Avila sam nie wiem. Widziałem go dzisiaj i w porównaniu do Cookie ma mało "finezyjne" przyciski boczne, ale Cookie ma 0,2 Mpx słabszy aparat ; P
Bo prostu nie wiem czy się opyla kupować telefony z tej półki i czy po przesiadce z SE K550i będę zadowolony.
Czytałem gdzieś że na Avili nie otwierają się duże gry java i wogóle jest problem z wgrywaniem gier java z internetu, a ja robie tak bardzo często :D

Tak naprawdę to marzy mi sie fon z 5mpx aparatem, WiFi itd. ale to za drogo :(

Jeszcze raz do czego ma służyć telefon(co zwykle robię):

1. Gram w gry java ściągane z neta.
2. Przez 2 lata wysłałem 4.000 smsów.
3. Lubie słuchać muzyki, głownie przez głośnik.
4. Sporadycznie robie zdjęcia (najczęściej jak mi sie nudzi bo na wakacjach mam zawsze ze sobą cyfrówkę).
5. Jestem perfekcjonistą i lubię jak coś jest symetryczne, ładne, solidne i się nie przycina.

Czy w takiej sytuacji warto mi kupować Avilę lub Cookie czy czekać aż stanieją lepsze, ew. wyjdą jakieś nowe dotykowce (bo tylko dotykowce mnie interesują), a jeśli nie to Cookie czy Avilę?

ziomiwan - Pią Cze 12, 2009 23:20

Makaveli napisał/a:

Nie zgadzam się z tym. Ja zmieniam telefon żeby sprawdzić coś nowego. A nie po to żeby sprzedać psujący się telefon.

Ja proponowałbym jak kolega wyżej Omnię bo jest naprawdę mega super a używkę kupisz w tej cenie i to użwykę w dobrym stanie.

Jeśli miałbym wybierać między cookie a Avilą to brałbym Avilę, pewniejsza niż LG.
Albo poczekać.

darkgee - Sob Cze 13, 2009 11:29

Makaveli napisał/a:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pierwszy raz coś takiego słyszę. Raczej telefon się sprzedaje, bo już się znudził i chce się coś nowszego.

Co do telefonu, to do javek nie polecam żadnego dotykowca. W ogóle patrząc na twoje wymagania, to poleciłbym ci coś z normalna klawiaturą. Myślę, że twoje wymagania spełni Nokia N95. Ma Wi-Fi, N-Gage, dobry aparat i dużo innych bajerów.

ksylo1 - Nie Cze 21, 2009 18:42

znowu wkradła sie wątpliwość! powstała nowa opcja....
to bedzie juz ostateczne rozstrzygniecie
Samsung omnia czy samsung ultra touch???
ogolnie.. który lepszy?
czy ultra ma wi-fi?
ktory ma lepszy aparat/gps?
wyswietlacz chyba lepszy ma ultra? wiekszy?
możecie przybliżyć jakieś informacje prosze....

materwyx - Nie Cze 21, 2009 21:41
Temat postu: Trudny wybór !
Witajcie. Jestem Mateusz z Lublina. Mam zamiar zacząć udzielac się na Waszym forum. Jednakże w tym momencie stoję przed wyborem telefonu. Wiem że w abonamencie najbardziej opłaca się brać. W grę wchodzą właściwie 2 sieci: Play i Plus. Z tego co się zorientowałem Play ma dużo ciekawsze oferty. Miesięczna opłata jaką mógłbym uiścić za abonament to max. 65 zł w Play'u albo 50 zł w Plusie.

Teraz do czego chciałbym telefon ( jeśli to możliwe)

- Przeglądania stron WWW
- Słuchania muzyki
- Robienia w miarę dobrej jakości zdjęć
- Jeśli to możliwe to z Symbianem, Wifi, GPS - chociaż wiem że to raczej nie możliwe
- Z dużą ilością akcesoriów przy zakupie tzn. słuchawki itp. Fajnie by było gdyby od razu dołączony byłby kabelek do ładowania w aucie.

I teraz powiem nad czym się zastanawiam :

http://web.playmobile.pl/...c702/index.html

http://web.playmobile.pl/...510i/index.html

http://web.playmobile.pl/...6300/index.html

http://web.playmobile.pl/...800i/index.html

W plusie w zasadzie nie ma nic ciekawego. Może doradzicie jakiś telefon innych marek ?? Chodzi o to żeby był porządny. Koszt telefonu to max 50 zł, przy abonamencie 45 zł albo złotówka przy 65.

Pomóżcie !!

ziomiwan - Nie Cze 21, 2009 21:59

W play znalazłem Ci super samsunga S7220 w abo 65 kosztuje 49zł ale jest rewelacyjny. A jeśli nie samsung to myślę że najlepszy wtedy będzie C702.

W plusie nic ciekawego rzeczywiście niema teraz.

ziomiwan - Nie Cze 21, 2009 22:03

Jeśli chodzi o aparat to ultra touch ma lepszy
Wyświetlacz większy ma omnia choć trochę gorszej jakości.
Ultra touch niema wifi a omnia ma.
GPS chodzi w obu tak samo dobrze.
Co do wyboru między tymi dwoma to hmmm Omnia daje Ci większe możliwości w instalacji róznego rodzaju programów ale jest dotykowa całkowicie.
Więc zależy czy chcesz dotykowca czy z klawiaturką,

ksylo1 - Nie Cze 21, 2009 22:09

nie mialem styczności z dotykowcem jeszcze i trudno mi tu wybierac...
w ultra ten ekran tez jest dotykowy?
trosze szkoda ze nie ma fi-wi:/
a o jakich programach tu mowa np???

materwyx - Nie Cze 21, 2009 22:16

A ten samsung ma jakiś system operacyjny ?? Nie mogę się dopatrzeć a zależy mi na możliwosci wgrywania map do nawigacji.
darkgee - Pon Cze 22, 2009 10:33

1. Omnia ma Windows Mobile 6.1.
2. Ograniczenia w UltraTouch dotyczą instalacji gier i aplikacji java. Nie można zainstalować wszystkich.
2. Omnia ma wbudowany GPS, wiec z map będzie można korzystać do woli.
4. UltraTouch, podobnie jak Omnię, obsługuje się głównie dotykiem. Ten klawisz pośrodku, to klawisz powrotu.

Ogólnie Omnia jest lepsza. UltraTouch oferuje za mało jak na swoja cenę.

ksylo1 - Pon Cze 22, 2009 13:11

a ultra nie ma wbudowanego GPS? jest gorszy/czym sie różni?
gry to raczej nie sa mi tak potrzebne..
a ultra jaki ma system? duzo gorszy?
w ultra nie ma mozliwości instalacji wi-fi?
generalnie potrzebne mi: GPS, aparat dobry, no i jakis dobry dostep do internetu?
co radzicie?

darkgee - Pon Cze 22, 2009 16:48

ksylo1 napisał/a:

Dobre! Pierwszy raz w życiu takie coś słyszę. LOL! :lol:

Co do systemu, to Ultra ma firmowy system jak inne telefony nie posiadające Androida, WM czy Symbiana.
Ulta ma Wbudowany GPS jak Omnia, ale ma słabszy procek, wiec może nie działać on tak sprawnie jak w Omnii. A poza tym mapy będą gorszej jakości.

ksylo1 - Pon Cze 22, 2009 17:43

[quote="darkgee"]
ksylo1 napisał/a:

Dobre! Pierwszy raz w życiu takie coś słyszę. LOL! :lol:

no fakt nie za bardzo zgrabnie sie wyraziłem... jakas przystawka/czy inne urządzenie do telefonu??

ksylo1 - Pon Cze 22, 2009 17:44

ale podobno lepszy wyswietlacz ma jednak ultra?
darkgee - Pon Cze 22, 2009 17:46

ksylo1, nie ma czegoś takiego. Telefon albo ma Wi-Fi, albo nie. Co do wyświetlacza To ma lepszej jakości (więcej pixeli), ale mniejszy.