To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
GSM, Telefony, Smartfony, Telekomunikacja, Internet - Forum
Forum poświęcone tematyce GSM, urządzeniom mobilnym, internetowi, nowym technologiom oraz szeroko rozumianej telekomunikacji

Telefony komórkowe, smartfony, akcesoria - jakie wybrać? - Jaki wybrać telefon?

ziomiwan - Pią Lip 17, 2009 20:10

LG KU990 ma podobno bardzo dobrą baterię bo trzyma 4dni przy pisaniu 150smsów dziennie i dzwonieniu około 15minut dziennie. Poza tym ma ekran 3" dotykowy i aparat 5mpx.
Pozdrawiam

darkgee - Sob Lip 18, 2009 09:47

dominiqs, N73 ma trochę słabą baterię, a poza tym strasznie niewygodną klawiaturę.
A Lg KU990 może byc naprawdę dobry, b o z tego co mi wiadomo ma firmowo odtwarzanie DivXów.

dominiqs - Sob Lip 18, 2009 10:05

Tyle że ja bym nie chciał ekranu dotykowego bo troszkę mnie om irytuje...
abrk - Pon Lip 20, 2009 18:35
Temat postu: dylemat
witam serdecznie.
mam dylemat jaki telefon kupic.
w tej chwili używam LG KU990 Viewty i osobiście bardzo przypadł mi on do gustu.
więc najpierw warunek: musi miec dotykowy wyświetlacz. wg mnie takie telefony dają o wiele więcej możliwości.
użytkowanie: do chodzenia po internecie mam laptopa, to robienia zdjęc lustrzankę, do słuchania muzyki ipoda. potrzebuje telefon w użytkowaniu jako telefon. 70-100 smsów dziennie, sprawdzic pocztę, sprawdzic coś szybko w internecie, przeprowadzic kilka krótkich rozmów.
cena: bez znaczenia

zastanawiałem się nad Samsungiem Omnia HD, Nokią N97 i iphonem 3gs
co możecie powiedziec o w/w i jakie inne polecic? od omnii odstrasza mnie pokrywa baterii która jest z błyszczącego czarnego plastiku. będzie się rysowac i uwielbiam odciski palców?

niedobradzidzia - Pon Lip 20, 2009 22:08

Z tych trzech mam do czynienia z Omnią HD i Omnią. Bierz HD lub Omnię, robą piorunujące wrażenie zwłaszcza HD i jej wyświetlacz AMOLED, który jest cudowny, reaguje na najlżejsze dotknięcie. N97 wysiada, to plastikowa zabawka jk Iphone, który nic nie jest wart.
ziomiwan - Pon Lip 20, 2009 22:25

Bez dwóch zdań bierz Omnię HD. Nic lepszego nigdzie nie znajdziesz, nokie, iPhone, LG, SE wysiadają przy niej.
Najlepszy dotykowiec na rynku. Do tego ten wyświetlacz w najnowszej technologi który pobiera dużo mniej prądu.
Omnia HD i nic innego.
Pozdrawiam

abrk - Pon Lip 20, 2009 23:38
Temat postu: ...
a jak z softem i baterią?
czy jest alfanumeryczna klawiatura i słownik t9 do pisania?
i jak trzyma się obudowa tylna? rysuje się? jak z odciskami palców?

niedobradzidzia - Wto Lip 21, 2009 09:22

ziomiwan z tą baterią się uspokój, ok? Nie masz, to nie wiesz, mi Omnia trzyma 5 dni, a HD 2 dni, a bawię się tak samo. Co Ty pleciesz, fajny jest, ale bateria słabiej trzyma. HD ma Symbiana v5, który jest fajny, a Omnia Windows Mobile. Ja osobiście wolę WM. Jeżeli chodzi o klawiaturę, to masz kilka do wyboru jak Ci wygodnie, masz qwerty z abc lub T9, a także inne, np jak w zwykłym fonie. Ja piszę na qwerty bo najlepsza. Co do obudowy, to używam pokrowca typu skarpetka na HD, a na Omni mam na tył naklejoną folię poliwęglan. Jeżeli chodzi o odciski palców, to na każdym dotyku widać, tego się nie uniknie, ale widać je jedynie pod światło.

PS. Ziomiwan, na przyszłość,proszę jak nie wiesz, wstrzymaj się. Bo wyświetlacz jest większy, więcej kolorów i bateria słabo trzyma w porównaniu do Omni.

darkgee - Wto Lip 21, 2009 09:54

A może skoro piszesz dużo smsów to HTC Touch Pro II. Świetny telefonik i posiada pełną klawiaturę. Dotykowy ekran również posiada.
ziomiwan - Wto Lip 21, 2009 22:05

niedobradzidzia, udowadniając własną niewiedzę piszesz takie bzdury.... A przy tym brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.

3,7cala a 3,2cala to różnica w wielkości wyświetlaczy i poborze energii ;) . Poza tym gdybyś cokolwiek wiedziała o technologi AMOLED to nie pisałabyś takich głupot....
Bateria słabo trzyma... Trzymajcie mnie bo wyjdę z siebie....

Dziewczynko najpierw dowiedz się czegoś zanim coś napiszesz.

"AMOLED (ang. Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode lub (Advance Matrix OLED) - ulepszona wersja OLED. Wyświetlacz oferujący dobrą jakość obrazu, o grubości nie większej niż 1 mm, nie wymagający podświetlania. Kąty widzenia - 180 stopni. Wyświetlacze typu AMOLED oferują taką samą jakość obrazu jak wyświetlacze OLED, ale w odróżnieniu od nich zużywają do działania mniej prądu."

Proszę, może się czegoś dzieki temu nauczysz zamiast ględzić bzdury ;) .
To że (o ile ją masz) bawisz się nią non stop i trzyma Ci 2dni a nie 5 to chyba Twoja wina ;) .
Następnym razem przeczytaj ze zrozumieniem co ktoś napisze, dowiedz się czegoś na ten temat, a później próbuj krytykować ;) .
niedobradzidzia Twoje PS udowadnia dodatkowo brak znajomości podstawowych zasad działania czegokolwiek napędzanego energią elektryczną.

Co do htc to hmmm jakoś obawiałbym się rozsuwanego dotykowca... Tasiemka może paść. Chyba że to już inna technologia. O tym htc niewiele wiem.
Pozdrawiam

abrk - Wto Lip 21, 2009 22:50
a co takiego ma omnia czego nie ma nokia?
czy się wyróżnia?
i jakie inny "touchscreeny" byście polecili?
dla mnie pisanie na t9 jest o wiele wygodniejsze...

ziomiwan - Wto Lip 21, 2009 23:43

Co ma omnia? Lepszy wyświetlacz, lepszy procesor, dotyk w lepszej technologii, lepszy aparat foto i według danych dużo gorszą baterię (tzn. dużo krócej trzyma bateria).
Samsung ma lepsze i nowsze technologie od nokii ;) .
T9 masz w omni jak i qwerty.

P.S. istnieje jeszcze małe prawdopodobieństwo iż pojawi się u nas Omnia Pro (B7610) z klawiaturką.

abrk - Śro Lip 22, 2009 00:18
mnie od samsunga odstrasza trochę wymyślne menu...
o nokii nie da się tego powiedziec, bo tam zawsze menu wygląda tak samo...

ziomiwan - Śro Lip 22, 2009 12:51

Samsung jest na Symbianie. A menu samsunga jest naprawdę przyjazne już po pierwszym dniu użytkowania.
Nokia nie dorasta do pięt temu samsungowi ;) .
Obecnie nic lepszego nie znajdziesz na rynku.
Jeszcze można by polecić G1 ale to już nie jest półka Omni HD a kilka pięter niżej.

P.S. tu możesz zobaczyć porównanie szybkości działania Omni HD z nokią 5800 ;)
http://dailymobile.pl/200...test-speedy-go/

dominiqs - Wto Lip 28, 2009 08:49

Witajcie, chyba wypowiadam się na każdym forum poświęconym producentom tel, ale szukam czegoś dla siebie(tak do 450 zł), nie lubię tracić dużo kasy na telefon, chciałbym aby miał ładny duży wyświetlacz, aparat przynajmniej 3 mpx, fajnie gdyby miał powiadomienie jakieś o próbie kontaktu ze mną (sms, bądź nieodebrane połączenie), myślałem nad U900, ale nie wiem czy przyzwyczaił bym się do dotykowych przycisków i nie wiem jak z jego żywotnością baterii no i podobnie rysuję się strasznie wyświetlacz. A może Nokia n73 albo coś podobnego do niej? choć nie ukrywam że nigdy nie lubiłem tej marki, natomiast mam sentyment do "szajsungów"....Jakiego byście mi polecili?Chciałbym telefon na dobrym sliderze:)