To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
GSM, Telefony, Smartfony, Telekomunikacja, Internet - Forum
Forum poświęcone tematyce GSM, urządzeniom mobilnym, internetowi, nowym technologiom oraz szeroko rozumianej telekomunikacji

Telefony komórkowe, smartfony, akcesoria - jakie wybrać? - Jaki wybrać telefon?

ziomiwan - Wto Gru 22, 2009 22:38

Hmmm te warunki bez problemu spełnia Samsung S7330, U800 jak i Avila, B2700 również da sobie radę.
I naprawdę są warte swojej ceny, mają bardzo dobry soft, bardzo dobrą baterię która starcza na minimum 5dni, są głośne, a wyświetlacze mają bardzo wyraźne, aparaty również na dość wysokim poziomie, choć z nich B2700 i Avila mają takie sobie aparaty.

ardsdz - Śro Gru 23, 2009 13:21

Avila jest dobrym telefonem dla poczżtkujących użytkowników ekranów dotykowych(drażni w nim natomiast aparat) raczej poszukałbym używanego f480(choć nie przepadam za telefonami z dotykowym wyświetlaczem bez markowego softu typu Symbian itp.) S7330 raczej bym odradzał, gdyż jest dość niewygodny w obsłudze(to moje spostrzeżenia po zetknięciu się z nim, nie wiem jak ty byś na to zareagował) jeśli ma chodzić płynnie to OS tylko własny. B2700 nie polecam ze względu na wyświetlacz, który woła o pomstę do nieba jak na dzisiejsze czasy. Osobiście stawiam na U800. Wszelkie SE z powodu słabej głośności i/lub baterii raczej odpadają.
konkluzja - Czw Gru 24, 2009 00:52

Po pierwsze bardzo dziekuje za odpowiedzi. Hmm w obu postach zostal wymieniony U800 co mnie cieszy! jest jakis punkt zaczepienia co ciekawe jest tanszy o jakies 150 zl od Avila i 2700, chcialbym sie jeszcze upewnic czy spelnia w 100% moje wymagania ;>? i jakbyscie mieli wybierac pomiedzy U800/Avila/S7330 na co by padlo? I na koniec co sadzicie ogolnie o telefonach dotykowych w porownaniu do tradycyjnych z klawiaturami, najbardziej interesuje mnie oczywiscie odnosnie SE Avila. Dodalm jeszcze ze chcialbym zostac przy Orange.

@ardsdz
'Wszelkie SE z powodu słabej głośności i/lub baterii raczej odpadają.'

Słaba glosnosc, masz na mysli w czasie rozmowy (brak regulacji/badz najglosniejsza opcja i tak jest po prostu zbyt cicha) czy moze mp3/dzwieki/polifonia itd

ps. przepraszam za moja niewiedze i zachowanie totalnego newbie, ale wypadlem z tematu praktycznie przy Nokii 3310 i Siemensie c35i czy jakos tak :P

ps2. Naturalnie jestem otwarty na nowe propozycje, z gory dziekuje za wasz poswiecony czas!

ardsdz - Czw Gru 24, 2009 10:57

1.Dla mnie jest tak: SE oprócz serii W, ale i te, wbrew pozorom, słabo nadają się do słuchania muzyki przez głośniki(niektóre modele są jednak ciekwymi wyjątkami, np w595-to i tak nie polecam), mimo że głośność kiedy ktoś dzwoni jest zadowalająca. W rozmowach zawsze można włączyć tryb głośnomówiący co ułatwia rozmowę w zatłoczonych i hałaśliwych miejscach(bez obaw, nikt cię raczej nie będzie podsłuchiwał, hehe). Regulacja głośności owszem, ale przeważnie ogranicza się do do dzwonka sms'a, połączenia. Za to w słuchawkach dzwięk serii W mi siępodoba.
2.Telefonów z dotykowym wyświetlacze, które nie posiadają firmowanego systemu nie lubię, powiem ci jednak, że Avila nawet mi się sprawdzał. Po prostu dla osób, które potrzebują tylko dotykowego wyświetlacza bez zbędnych bajerów to dobre rozwiązanie.
3.S7330 nie przypadł mi do gustu, nie wiem dlaczego- poprostu go nie lubię i nie będę wypowiadać się na jego temat.

ziomiwan - Czw Gru 24, 2009 18:58

ardsdz - nie bardzo znasz się na telefonach skoro uważasz, że wyświetlacz w B2700 jest zły ;) . Dowiedz się czegoś o tym modelu, a zmienisz zdanie i uznasz, że to bardzo dobre rozwiązanie.

S7330- miałem jakiś czas temu i był to bardzo przyjemny w obsłudze telefon, bardzo ładny design, prosta obsługa, dobrze leży w dłoni, po prostu świetny.
U800- również posiadałem i jego jedynym minusem była jego wielkość jak dla mnie ;) dużo za mały jednak, lubię małe telefony, ale ten był za mały, choć równie wygodny jak i S7330.

Avila- jest fajna, wygodna, ale jeśli bardzo często piszesz smsy to na dłuższą metę nie będzie dobrym wyborem, jeśli jednak piszesz od czasu do czasu, to jest to świetny telefon, zarówno pod względem muzycznym (ale trzeba zmienić słuchawki z tych firmowych na inne) jak i multimedialnym itp. itd. miałem ją, ale w końcu znudził mnie dotyk i kupiłem samsunga i550.

Między tymi trzeba telefonami wybrałbym chyba S7330, bardzo fajny telefon... Dość zaawansowany jak na taką cenę, bardzo ładnie grający i sprawiający niesamowite wrażenie dzięki temu małemu panelowi dotykowemu, super telefon.
W u800 jedynym minusem jest to, że po jakimś czasie odpadnie Ci środkowy przycisk (ten do akceptowania wyborów), ale do tego wystarczy kropelka super glue czy czegoś w tym rodzaju i jest jak nowy.

konkluzja - Czw Gru 24, 2009 20:44

Dzieki ;) troche sam poczytalem i slyszalem wiele glosow ze Samsung S7330 czesto pada (wylacza sie, pomaga wyciaganie baterii) ze nie da sie wgrac zdjec z komorki na kompa i ostatnia sprawa jest wielki problem z wgrywaniem gier, chcialbym poznac opinie jakiegos fachowca :P dodam jeszcze ze 80% wszelkich opinni byla pozytywna, no ale jak juz mam go kupic, chcialbym znac wszelkie szczegoly!
ziomiwan - Pią Gru 25, 2009 01:05

konkluzja- przeczytałeś co napisałem?? MIAŁEM TEN TELEFON i nie miałem żadnego problemu z nim. NIGDY się nie wyłączył, nigdy się nie zawiesił, pewnie te bzdury pisali debile którzy nie mieli tego telefonu w ręku...
Zdjęcia bez problemu kopiujesz na telefon i na komputer...
A z grami to jest taki sam od zawsze problem na samsungi... Jedynie avila posiada softy z odblokowaną możliwością instalacji javy.
A do innych telefonów trzeba stosować pewien sposób.

ardsdz - Pią Gru 25, 2009 11:33

Ale do instalowania aplikacji i gier na SAMSUNGI są odpowiednie programy na PC, mnie kiedy miałem J700 wkurzała konieczność instalowania wszystkiego przez kabel USB programem. Jednak da się to przeżyć. Ziomiwan, co do tego B2700, to faktycznie źle spojrzałem, dzięki szefie :D . Przepraszam za wprowadzenie w błąd, postaram się żeby to się więcej nie powtórzyło.

Co do 7330 się nie wypowiadam, co prawda miałem go w ręku, ale boję się być nazwany debilem, hehe. Fakt nie zawiesza się i działa płynnie, ale ja i tak wolę u800 i to jego polecę.

ziomiwan - Pią Gru 25, 2009 15:46

ardsdz- nie Ciebie mam na myśli pisząc o debilach piszących o tym, że jest awaryjny, bo Ty przeczytałeś ich opinie i tylko powtarzasz ją dalej.

U800 jak i S7330 są świetne.

ardsdz - Sob Gru 26, 2009 12:51

Czyli pozostaje do wyboru u800 i s7330(Avila odpadł chyba?). Jak dla mnie u800 był dobry dopóki nie zacząłem bawić się w firmowane OS(no i nie miałem kłopotów z przyciskiem, ale ja raczej dbam o telefony).
grzana - Sob Gru 26, 2009 16:43

to ja mam pytanie wyeliminowalem telefony i pozostaly: Samsung Omnia, SE w995, htc magic, avilla, lg bl20.
chodzi mi oto by komorka:dobrze pisalo sie sms sprawnie, bateria byla niezla, muzyka niezle chodzila, wytrzymala, nie psula sie, i dosyc latwa w obsludze.

ardsdz - Sob Gru 26, 2009 18:00

Ha, żeby wygodnie pisało się sms'y i wymieniasz telefony dotykowe, dobre :lol: . I jeszcze bateria była niezła. Ale SE w995 jest niezły, tylko ma słaby procesor, ale jeszcze się upewnie. Omnia też jest dobra, podobnie jak htc, ale napewno nie są wcale takie proste w obsłudze(Windows). Avila przy tych telefonach blado wypada. Muzyka w miarę dobra będzie w SE(słuchawki dobrze dają i dobry aparat), od htc wolę Omnię(lepsze podzespoły).
ziomiwan - Sob Gru 26, 2009 19:18

Omnia jest chyba najlepsza z tych telefonów do tego htc magic i BL20 jeśli chodzi o naprawdę wygodne i bezproblemowe pisanie smsów jedną ręką.
Czekoladka jest naprawdę dobrze wykonana, sofcik śmiga naprawdę dobrze i ładnie wygląda, ogólnie fajny telefon, muzyka gra też całkiem przyzwoicie.
Avila i SE są z nich najsłabsze szczerze mówiąc.

grzana - Sob Gru 26, 2009 20:30

teraz wogole nie wiem.
bo kurcze ten lg mnie jakos odrzuca.
i jeszcze jedno. bo w sumie najbardziej jestem przekonany do OMNI i SE.
SE kolega m dlatego...
w sumie wybor medzy tymi 2... Ziomiwan. z tego postu nie dokonca wyszlo. dobrze sie pisze sms omnia?
i jeszcze jedno. czy tymi telefonami sie szybko nie znudze. obsluga. i nie bede mial go dosc..
bo telefon chwileee bede mial.

ziomiwan - Sob Gru 26, 2009 22:33

Jeśli nie miałeś LG jeszcze to długo się nim nie znudzisz, różnią się one nieco od innych telefonów, ale raczej pozytywnie. Jednakże są bardzo fajne.
SE... Daj Pan spokój.
Omnia jest z nich najlepsza wraz z HTC Magic. Ale to dotykowce, na których pisanie smsów jest wygodne, ale jeśli piszesz ich bardzo dużo tj. 100 i więcej dziennie to po pewnym czasie mogą zacząć Cię męczyć, jeśli jednak piszesz umiarkowaną liczbę smsów to będą świetnie służyły.