Krótkofalarstwo - dyskuscja ogólna - Dual watch a Twin bander
jakintos - Śro Lip 30, 2008 21:33 Temat postu: Dual watch a Twin bander Czy ktoś może mi prostymi słowami wytłumaczyc róznice między dualwatch a twinbander. Przeglądając różne opisy nie znajduje różnicy, czy te dwie nazwy oznaczają to samo?
ziomiwan - Czw Lip 31, 2008 13:34
Proszę to znalazłem na ten temat:
Cytat: | W swojej naiwności wyobrażałem sobie, że oprócz tylko nasłuchu będę mógł nadawać na choć jednym z ustawionych kanałów, tymczasem próba nadawania wyłącza DW. Wygląda, że DW działa jak skaner ograniczony do dwóch kanałów. Trochę mało użyteczne jak na mój gust. Podobno funkcjonalność, o jaką mi chodziło, zapewnia dopiero gadżet o nazwie "kanał priorytetowy". Po co więc DW?
Dla specyficznych zaangażowanych użytkowników typu ratownik drogowy. Kilka lat temu przydawało się "zwykłemu" np do nasłuchu kanału 19 (mobile) i 28 (wywoławczy). Obecnie 28 zamiera bo większość użytkowników CB to samochody a stacjonarne pogaduszki zastąpił internet i komórki.
DW jest bo jest jak wrzód ale jako zbędny dodatek z czasem zniknie z paneli radyjek. Nie znaczy z możliwości bo te pozostaną potencjalnie związane z zamontowanymi układami. |
Z kolei Twinbander pozwoli Ci na odsłuch pasma lotniczego oraz jednoczesny odsłuch i nadawanie w paśmie 430MHz bez przełączania.
Pozdrawiam
jakintos - Czw Lip 31, 2008 19:48
Czyli Twin bander jest funkcją podobną do Dual watch ale bardziej zaawansowaną
ziomiwan - Czw Lip 31, 2008 20:52
Dokładnie. Bo z Twinbander możesz nadawać jak i odbierać jednocześnie, na co nie pozwala dual watch.
Pozdrawiam
|
|
|