GSM, Telefony, Smartfony, Telekomunikacja, Internet - Forum Forum poświęcone tematyce GSM, urządzeniom mobilnym, internetowi, nowym technologiom oraz szeroko rozumianej telekomunikacji
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 13:39 Telefon z GPS i dobrym dotykiem
Parę dni temu kupiłem sobie Samsunga Wave Y - wcześniej używałem telefonu do dzwonienia tylko i wyłącznie, ewentualnie przypomnień ale zacząłem mieć potrzebę posiadania GPSu i też po części internetu.
Zawiodłem się, bo:
- ekran rezystancyjny, a nie pojemnościowy - odblokowuje się/ odbiera rozmowy sam w kieszeni, wada, która dyskwalifikuje go u mnie. Do tego pisanie smsów czy w przeglądarce to koszmar.
- BADA mimo, że początkowo nie wydawało mi się problemem, jako że i tak nie potrzebuję żadnych wymyślnych aplikacji okazało się słabe - Google Maps nie da się ściągnąć na BADA tak jak na Android, a to jest nawigacja, której koniecznie chcę używać.
- jeszcze jedna wada, którą nie jestem pewien czy rozumiem: po włączeniu 3G w centrum Warszawy wszystko pięknie: bardzo szybki internet, połączenia ok. Po przejechaniu tramwajem 20 min z centrum okazało się, że mam 3 połączenia, które nie doszły do mnie, bo nie było zasięgu. Po wejściu do mieszkania mam 2 z 5, w porywach 1 kreskę zasięgu. Dlaczego tak jest? zasięg 3G jest tak słabo rozwinięty nawet w Warszawie? I czy to znaczy, że muszę ciągle używać GSM i przełączać dopiero jak chcę użyć internetu? dosyć niewygodne. wiem, że da się ustawić automatyczne wybieranie ale wtedy telefon i tak będzie wybierał 3G, nawet jeśli jest bardzo słabej jakości w danym miejscu?
Wziąłem ten telefon patrząc po obecności GPS i cenie - za używany zapłaciłem 220 zł.
Proszę o polecenie mi jakichś modeli. Nie mam preferencji co do firmy - liczy się cena: najlepiej do 400 zł za używany, jeśli będzie to bardzo opłacalne to ewentualnie 500-600. Telefonu nie używam do nie wiadomo czego także nie chcę za niego dużo płacić - do pozostałych rzeczy mam iPoda 3, z którego jestem bardzo zadowolony. Co się dla mnie liczy:
- cena
- obecność GPSu i obsługi Google Maps, tak jak wyżej pisałem najlepiej w Androidzie
- dobry dotyk (tak jak pisałem mam iPoda także prosiłbym o porównanie z urządzeniami Apple w miarę możliwości - tak w ogóle to czy ekrany pojemnościowe różnią się jakoś znacznie między sobą?)
- w miarę wytrzymały
- dosyć wygodny do pisania smsów i w przeglądarce - nie chcę jakichś głupot typu malutkie literki, których nie da się kliknąć albo klika się 3 na raz.
Poza tym to nic. Muzyki nie będę na nim słuchał, aparatu może nawet w ogóle nie mieć.
Proszę o jakieś propozycje. Dodam, że zastanawia mnie Samsung Galaxy S.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Strona korzysta z plików cookies. Zapoznaj się z: Polityka Prywatności i Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.