GSM, Telefony, Smartfony, Telekomunikacja, Internet - Forum Forum poświęcone tematyce GSM, urządzeniom mobilnym, internetowi, nowym technologiom oraz szeroko rozumianej telekomunikacji
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 14:26 Laptop z modemem iPlus za 1 zł
Witam wszystkich, mam pytanie chciałem się do wiedzieć na czym polega oferta Laptop z modemem iPlus za 1 zł sprzedawane przez sklepy Vobis. Chciałem też dowiedzieć czy ta oferta jest opłacalna i jakie trzeba ponieś koszty miesięczne żeby z takiej oferty skorzystać. dziękuję
Zalezy czego oczekujesz od modemu i internetu.Jezeli chodzi o predkosc oba modemy maja max 1.8mb/s(tylko w momencie kiedy uzywasz 3g).W Polsce bedziesz uzywal GPRS czyli predkosc maksymalna 384kb/s(download) raczej nie ma sie czym sczycic.Druga sprawa sa koszta :
dwa dostepne abonamenty 60zl i 110zl.Transfer danych I/O : przy abonamencie za 60zl - 1GB , abonament za 110zl - 4GB .Coz Plus reklamuje oferte jako nieograniczony dostep do internetu jednak regula fair usage pozwala nam tylko na ograniczony transfer danych w abonamenicie Na duzo nie mozesz sobie pozwolisz jezeli czesto serfujesz lub sciagasz wieksze pliku z netu.Umowe podpisujesz na 24 miesiace
Jezeli jednak zdecydujesz sie na zakup polecam modem Huawei E620 (mozesz miec problemy uzywajac Viste jako OS z instalacja softu i skonfigurowaniem urzadzenia, na XP powinno smigac bez problemu). Huawei jest renomowana marka i mialem doczynienia z wieloma modelami modemow huawei i w wiekszosci przypadkow sa bezawaryjne i godne polecenia.
Ja osobiscie nie zdecydowal bym sie na taka promocje
Coz Plus reklamuje oferte jako nieograniczony dostep do internetu jednak regula fair usage pozwala nam tylko na ograniczony transfer danych w abonamenicie Na duzo nie mozesz sobie pozwolisz jezeli czesto serfujesz lub sciagasz wieksze pliku z netu.Umowe podpisujesz na 24 miesiace
nie polecam opcji iPlus z laptopem.
laptop jest cienki mierny
abonament wysoki ponad 100zl
umowa na 3lata
totalna porazka
lepiej kupic lapka na raty i podpisac zwykla 2 letnia umowe
ale zanim to zrobisz sprawdz na mapie zasiegu iPlusa czy jestes w zasiegu HSPDA
bo jak nie no to po EDGE'u bedziesz mial max 247kbps a srednio wychodzi kolo 200kps tak naprawde. Do zwyklego serfowania styka, wiem bo w pracy uzywam i do pracy biurowej styknie. Ale przez skype video rozmowa juz nie pojdzie za dobrze - sprawdzalem.
Grac online sie da w miare idzie. Ale sa limity 1GB/4GB zalezy od abonamentu i to jest blokada zeby nie sciagac duzych plikow przez ten net. Ale i tak lepiej bo ERA i ORANGE maja raz ze gorszy zasieg a dwa limit 500MB i to juz jest wogole smiechu warte. Pomijam ze w PLUSie masz teraz nowa promocje i ceny modemow ladnie poszly w dol, stanialy nawet o 200zl.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Lis 01, 2007 21:30 ]
3gfreak napisał/a:
Zalezy czego oczekujesz od modemu i internetu.Jezeli chodzi o predkosc oba modemy maja max 1.8mb/s(tylko w momencie kiedy uzywasz 3g).W Polsce bedziesz uzywal GPRS czyli predkosc maksymalna 384kb/s(download) raczej nie ma sie czym sczycic.(...)
Pozdrawiam
Chlopie jak sie nie znasz to nie mieszaj ludziom w glowach:
GPRS ma max predkosc do 53,6kb/s
EDGE do 247kb/s
UMTS(3G) do 384kb/s
HSPDA(dopalony UMTS) w polsce poki co do 7,2mb/s - ale technologia pozwala na ponad 10mb/s
Modemy w obecnej ofercie plusa obsluguja juz 7,2mb/s i wlasnie model firmy Huawei i nie tylko, ale to jest dobra firma to fakt.
A jesli chodzi o to gdzie jest jaka predkosc no to polecam iplus.pl i zakladka zasieg i masz wszystko gdzie jaka technologia ma zasieg i wszystko do sprawdzenia. Dodam ze w ciagu roku zasieg HSDPA w Plusie poszerzyl sie dosc sporo i moim zdaniem jest to wiodacy operator, z powodu zwyczajnie lepszej oferty. Tansze i lepsze modemy, nizszy abonament, wiekszy limit, lepszy zasieg szybszego internetu. Konkurencja sie chowa w krzakach. Aczkolwiek jest to ciagle drogi internet i stacjonarny internet zawsze bedzie szybszy i lepszy bez 2 zdan nie ma co porownywac, bo to 2 rozne kategorie
Chlopie jak sie nie znasz to nie mieszaj ludziom w glowach:
GPRS ma max predkosc do 53,6kb/s
EDGE do 247kb/s
UMTS(3G) do 384kb/s
Wydaje mi sie ,ze specyfikacje ktore podajesz wziales z ktoregos z modeli karty pcmcia.
tak sie sklada ss24 ,ze doczynienia z tymi technologiami mam od kilku lat i scisle wspolpracuje z huawei i option.Wiec :
GPRS - dzieki packet switching data mozemy maksymalnie osiagnac download 384kb/s (EGPRS)
3G - chyba pomyliles troszke pojecia.Wiec 3g zwana tez jako siec 3 generacji high speed link moze osiagac predkosci maksymalne do 1.8mb/s download(teoretycznie 2MB/s przy stacjonarnych urzadzeniach) jak juz wczesniej napisalem.
Jezeli chodzi o HSDPA to maksymalna teoretyczna predkosc download 14.4mb/s.
Jako zrodlo informacji podaje min. HSDPA/HSUPA for UMTS: High Speed Radio Access for Mobile Communications oraz GPRS Networks
Kolege odsylam do lektury : tutaj
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Strona korzysta z plików cookies. Zapoznaj się z: Polityka Prywatności i Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.