GSM, Telefony, Smartfony, Telekomunikacja, Internet - Forum Forum poświęcone tematyce GSM, urządzeniom mobilnym, internetowi, nowym technologiom oraz szeroko rozumianej telekomunikacji
Wysłany: Nie Mar 29, 2009 22:59 Baza telefonów kradzionych Anglia
witam. na wstepie dla rozwiania wątpliwości:
-nie posiadam takiego telefonu
-pytam ze wzgledu na aukcje na allegro
mianowicie. krótko i na temat. Czy istnieje możliwość ze kupie telefon, który moze byc kradziony, pochodzi z anglii (tam został "ukradziony") i w polsce moge miec problemy. Chodzi o to czy np przy rutynowej kontroli policja sprawdzi IMEI i nagle powie ze mam lewy fonik. Kolega powiedzial ze 60% tel. z anglii jest kradzionych. wiem ze jak kupie to moge zgonic na sprzedawce. jednak chodzi mi glownie czy wogole nasza policja ma jakies imei kradizonych telefonow angielskich.
Wątpie żeby mieli taki rejestr. Zastanów sie czy warto ryzykować. Jeśli zwalisz na sprzedawce to musisz go wskazać, a jak go nie wskażesz to wszystko pójdzie na ciebie.
Telefon: Samsung Wave S8500
Sieć GSM: Plus
Internet: AgaNet
Komunikator: GG Pomógł: 197 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 4404 Skąd: Słupsk
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 17:58
Hmm nie miałem takich problemów i sam miałem telefon z UK i przy spisywaniu przez policje i sprawdzeniu IMEI nic nie mówili.
Co do zgonienia na sprzedawcę... Kupując kradziony telefon jesteś współwinny.
Pozdrawiam
_________________ Nokia 3310-> Siemens A50->SonyEricsson T230i->Samsung x200->Motorola V3->SonyEricsson K750i-> Samsung z370->Motorola Z8->Samsung U700->Samsung S7330-> Samsung U800-> S5230 Avila-> Samsung i550-> Samsung S7220/S7350-> Samsung Pixon-> Samsung Monte S5620/LG Bali-> LG Swift-> Samsung Wave S723-> Samsung Wave S8500-> Galaxy S
Poszukaj na forach policjantów Oni z pewnością ci w tym pomogą. Wątpię, aby mieli europejski rejestr telefonów skoro nawet jeśli ktoś jest poszukiwany w Europie to nie automatycznie tylko wypuszczany jest specjalny list gończy.
aha rozumiem. czyli nawet jak by sie zdarzylo ze jakims trafem kupie taki telefon to prawdopodobnie nie ma możliwości zebym mial problemy. jak telefon jest z zagranicy
Nie sugeruj się tym co piszemy, bo jeśli cie z tym złapią i rzeczywiście bedą wiedzieć że to nie Twoje to co powiesz? Że na forum ci tak powiedzieli? Czy warto robić sobie problemy?
konkretnego telefonu nie mam. tylko wlasnie jestem ciekawe. bo zawsze mnie kusiły te telefoniki z sama ladowarką. i moze sie akurat trafi ze będą mi spiywali nr IMEI przy rutynowej kontroli a tu nagle suprise. takze nadal czekam czy ktos wie na 100% jak z tym jest
Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 22:38
haloxavi, - nie zawsze też więcej . W tej samej cenie niemal zawsze można znaleźć coś z kraju chociażby na allegro.
pdasiek napisał/a:
konkretnego telefonu nie mam. tylko wlasnie jestem ciekawe. bo zawsze mnie kusiły te telefoniki z sama ladowarką. i moze sie akurat trafi ze będą mi spiywali nr IMEI przy rutynowej kontroli a tu nagle suprise. takze nadal czekam czy ktos wie na 100% jak z tym jest
Aaaa no jeśli ładowarki niema to jest zbyt podejrzane i pewnie do tego bez pudełka, papierów... Takich telefonów nie bierz, to już zbyt bardzo śmierdzi.
Jeśli z anglii to przynajmniej na angielskie wtyczki powinni dawać. Takich nie bierz bo się wpakujesz.
_________________ Nokia 3310-> Siemens A50->SonyEricsson T230i->Samsung x200->Motorola V3->SonyEricsson K750i-> Samsung z370->Motorola Z8->Samsung U700->Samsung S7330-> Samsung U800-> S5230 Avila-> Samsung i550-> Samsung S7220/S7350-> Samsung Pixon-> Samsung Monte S5620/LG Bali-> LG Swift-> Samsung Wave S723-> Samsung Wave S8500-> Galaxy S
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 20:46
Cytat:
To, że bez papierów nie znaczy, że jest od razy kradziony. Również dobrze może byc zupełnie inaczej - telefon kradziony i papiery podrobione.
Ze zgodnym numerem IMEI?? Wątpię, że takie papiery mają
pdasiek, ale dlaczego nie chcesz kupić telefonu z polski??
Lepiej w gruncie rzeczy nie ryzykować skoro boisz się że w razie czego może coś być nie tak. Bo nie wytłumaczysz się policji w razie czego..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Strona korzysta z plików cookies. Zapoznaj się z: Polityka Prywatności i Cookies Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.